"Няма добър човек, няма лош човек. Има просто човек...". А.Чехов.
Свързвайки живота си с човек от друга култура ставам свидетел на насаждането на различни стереотипи за исляма, Близкия изток и Северна Африка. Убедена съм, че много други жени, омъжени за мюсюлмани са се сблъсквали понякога с негативизма на роднини, познати и не толкова познати. Някои от коментарите са просто абсурдни. За съжаление повечето хора формират мнението си за исляма въз основа на получената в медиите информация и от филмите. Или от чуто от трети страни. В киното ислямът е отразен едностранчиво. Нямам предвид, че филмите, в които има герой мюсюлманин са слаби или некачествени. Много от тях са с огромен бюджет и интересна драматургия. Но препратките към исляма, мюсюлманите и арабите са много тенденциозни (избирателни) или не почиват на определени факти, а са художествена измислица. Тези филми биват гледани с интерес от западните общества и от българското в частност и голяма част от представеното в тях се приема за чиста монета, а от частния случай се правят обобщения. Нека коментираме някои от тях...

Търсене в този блог

четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Добре дошли!

     Това е мястото, където ще бъдат предоставени есета с много нови и не толкова нови американски филми и проследено "развитието" на мюсюлманския персонаж от началото на създаването на киното до днес.
     Защо киното? Всички знаем колко важна е ролята на киното след като освен за забавление то се е използвано и все още се използва и с пропагандни цели, за внушаване на определени чувства и предизвикване на предвидими и желани от пропагандаторите рекации на масите. Както казва френският режисьор Жан Люк Годар - "Всичко, което знам за живота, го знам от киното".
     Защо американското кино? Защото несъмнено то е киното с най-голяма гледаемост всвета и пак както казва цитирания режисьор - "Американците са ненадминати в разказването на истории. Те могат да нахлуят в една страна и веднага да напишат повествование за оправдаване на това нахлуване." Това, че успяват да внушават настроения е несъмнено щом зрителите симпатизират на този герой, върху който са пожелали да се фокусират режисьорите като например във филма "V като Вендета", където зрителите симпатизират на терорист, човек, който подрива обществената власт и е готов да жертва живота на невинни граждани в името на поставената цел за тотална промяна на обществения ред.
     Далеч съм от мисълта, че в даден момент и при определени обостоятелства сред арабите и мюсюлманите не е имало личности, чиито профили влизат в наложените стереотипи. Тук проблемът се състои във фокусирането на американското кино главно върху отрицателните страни на разглежданите групи и налагането на тези отрицателни страни като единствено възможни, провокирайки антиарабски и антиислямски настроения и насаждайки неоправдана, но лесна за подражаване омраза.
     Също така не смятам, че сме открили нещо изключително ново под слънцето. Просто голяма част от написаното е съпреживяно и осмислено лично. И систематизирано. Гледани са около 300 филма на тази тематика.
     Тъй като филмите са безкрайно много тук ще разгледаме една съвсем малка част от тях. Мисля, че ще бъде ползено такава информация да има и на български език. Размислите отразяват лична гледна точка. Някои от продукциите изискват по-дълги коментари, за други може да се кажат само няколко думи, зависи от цялостния сюжет и от появата на мюсюлманския персонаж, дали тя е по време на целия филм или епизодична. Ще се радвам ако се включвате с вашите мнения.
     С времето блогът може да се развива и в друга посока, не само към киното, но и по отношение на отразяваните новини в телевизията и вестниците или други. А връзките с други блогове и подкрепата на мои приятели могат да дадат информация за ежедневието в арабските и мюсюлмански страни от различен аспект - този на обикновения човек, обичащ и искащ да бъде обичан, желаещ сигурност за себе си и за своите близки, стараещ се да осигури семейството си, да отгледа децата си.

     Очевидно е, че живеем в един свят и трябва да намерим начин това съжителство да протича с по-малко сътресения. Приятно четене!

Няма коментари: