"Няма добър човек, няма лош човек. Има просто човек...". А.Чехов.
Свързвайки живота си с човек от друга култура ставам свидетел на насаждането на различни стереотипи за исляма, Близкия изток и Северна Африка. Убедена съм, че много други жени, омъжени за мюсюлмани са се сблъсквали понякога с негативизма на роднини, познати и не толкова познати. Някои от коментарите са просто абсурдни. За съжаление повечето хора формират мнението си за исляма въз основа на получената в медиите информация и от филмите. Или от чуто от трети страни. В киното ислямът е отразен едностранчиво. Нямам предвид, че филмите, в които има герой мюсюлманин са слаби или некачествени. Много от тях са с огромен бюджет и интересна драматургия. Но препратките към исляма, мюсюлманите и арабите са много тенденциозни (избирателни) или не почиват на определени факти, а са художествена измислица. Тези филми биват гледани с интерес от западните общества и от българското в частност и голяма част от представеното в тях се приема за чиста монета, а от частния случай се правят обобщения. Нека коментираме някои от тях...

Търсене в този блог

вторник, 6 април 2010 г.

Мисия Лондон - неофициално

       Тъй като това е лична страница си позволявам да изляза за малко от руслото на американското кино и да ви пренеса много по-близо, в българската киноиндустрия, където откривам непотвърдена косвена връзка между нашенското и американското кино и по-точно стилът на кинематографиране на някои герои.
Скоро ще станем свидетели на един позабравен в българското кино жанр - комедията. От годините на "Топло", "Баш Майстора", "Дами канят" и други вечни български комедии до днес е изминало много време, в което като че ли опитите за нещо наистина стойностно и смешно едновременно се бележеха от значителни неуспехи. Претенциите да ни разсмее до сълзи има новият български филм "Мисия Лондон", който се базира върху едноименния роман на Алек Попов. В заснемането му е ангажиран великолепен актьорски състав с признатите Любомир Нейков, Юлиан Вергов и Ани Пападопуло наред с ексцентричното присъствие на фолкпевицата Андреа и любимия Орлин Горанов.
     Като всеки "авторитетен" филм напоследък обаче (има няма 100 години) и този явно не може да мине без някои утвърдени "образи". Камал (собственик на нощен клуб) е един от тях. Дали са му приписани обичайните и познати от Холивуд отрицателни качества? Или той ще ни изненада с ново амплоа и "цивилизационен" прогрес?
     Надявам се образът на близкоизточния персонаж да ме опровергае, че клишетата се употребяват като перпетум мобиле (в см. все се въртят едни и същи), но честно казано имам съмнения и от сега ми става леко горчиво. Което не значи, че филмът не може да бъде забавен.

Няма коментари: