"Няма добър човек, няма лош човек. Има просто човек...". А.Чехов.

Свързвайки живота си с човек от друга култура ставам свидетел на насаждането на различни стереотипи за исляма, Близкия изток и Северна Африка. Убедена съм, че много други жени, омъжени за мюсюлмани са се сблъсквали понякога с негативизма на роднини, познати и не толкова познати. Някои от коментарите са просто абсурдни. За съжаление повечето хора формират мнението си за исляма въз основа на получената в медиите информация и от филмите. Или от чуто от трети страни. В киното ислямът е отразен едностранчиво. Нямам предвид, че филмите, в които има герой мюсюлманин са слаби или некачествени. Много от тях са с огромен бюджет и интересна драматургия. Но препратките към исляма, мюсюлманите и арабите са много тенденциозни (избирателни) или не почиват на определени факти, а са художествена измислица. Тези филми биват гледани с интерес от западните общества и от българското в частност и голяма част от представеното в тях се приема за чиста монета, а от частния случай се правят обобщения. Нека коментираме някои от тях...

Търсене в този блог

четвъртък, 1 април 2010 г.

Две минутки на омразата - 3 част

В лентата "O God, you Devil" (1984) Ясер Аарафат е преставен като съюзник на дявола, който се е превъплътил в човешки образ на име Хари Трофит. Дяволът сключва сделки с различни хора, за да осъществи мечтите им в замяна на определени условия. В неговата кола компютър избира всеки ден възможните кандидати, готови да сключат сделка с него. На екрана се появява снимката на Арафат и когато дяволът я вижда се възмущава: "О, не, с този работих дълги години."

В "Умирай трудно", 1 част, Die hard (1988) група терористи (германци, японци, чернокожи) водени от германския неонацист и терорист Ханс Грубер в навечерието на Нова година превземат седалището на японската фирма Накадоми. Целта е крупна сума пари, намираща се в сградата. Един от задържаните за заложници служители се опитва да се спаси като води разговор с Грубер и му казва: "Може би да сте прецакани от някои камилари или от ИРА, но това не ме интересува, искам да преговаряме." В разговор между Грубер и Джо Дакаги (директор на фирмата) Ханс у казва: "Твоят костюм е много хубав, марка Джон Филипс, Лондон. Аз имам два такива. Има слух, че Ясер Арафат купува костюми също от там".
     Това изречение е вмъкнато с цел първо очерняне на палестинския въпрос чрез косвено обвързване на Ясер Арафат като лидер на Палестинския народ с нацистите и други терористи по света. Второ за омаловажаването на националните мечти и законно признатите от ООН права на палестинците за достоен и равноправен живот в тяхна независима държава.
     Парадоксът е, че Ясер Арафат никога не е носил костюми, а е известен с палестинската си военна униформа, с която се появява навсякъде. А дефиницията тероризъм и калсифицирането на терористични организации и лица винаги е било подвластно на противоречивите интереси на Великите сили на международната сцена.
     Същият този "терорист" Ясер Арафат е поучил Нобелова награда за мир през 1994 г. наравно с убития израелски премиер Ицках Рабин и настоящия президент Шимон Перес. Световно известният пък южноафрикански лидер Нелсън Мандела, който е прекарал 27 г. в затвора по време на черните години на апартейда, доскоро (26.06.2008 г.) присъства в списъците с терористични лица в САЩ.

В третата част на "Умирай трудно", Die hard: With a Vengeance (1995) Саймън Грубер (Джереми Айрънс) води група терористи в Ню йорк и организира няколко атентати, за да отклони вниманието на властите от основната си цел – заграбване на златото във Федералния резерв. Според данните на разузнавателните служби той е бивш полковник в армията на ГДР. Неговият стил прилича на този на нацистите. В момента той е наемник терорист и се предполага, че работи за иранците. Агентите на ФБР мислят, че когато се обажда на полицията, за да ги заблуди, той се обажа от ливански телефонен номер. Саймън поставя бомба в едно училище, но полицията разкрива, че взривното устройство е фалшиво. Обаждайки се на полицията в лицето на неговия враг Маклай (Брус Уилис) казва: „Вярно е, че работя за зверове (има предвид иранци – б.а.), но аз не съм чак такъв звяр” (да убивам деца – б.а.).

Във "Фирмата", The firm (1993) адвокатът Мич Макдир (Том Круз) сключва сделка с босовете на мафията, за да го оставят на мира и да го преследват от място на място. В замяна той обещава да не предоставина властите важни досиета, компроментиращи мафията. В разговора босът на мафията му казва: "Иди сега до Ясер Арафат, не те свърта на едно място.” Това е намек защото Арафат бе преследван без да се задържи дълго на едно място, за да не бъде заловен, тъй като дълги години преди да получи Нобеловата награда е смятан за терорист и престъпник.


В "Под обсада" 1, Under siege (1992) известният военен кораб Мисури излиза от въоръжение. Но група терористи от различни етноси (японци, германци, чернокожи) с предводител бивш полковник Старнс (Томи Лий Джоунс) го превземат с цел да вземат наличните ракети а кораба, да ги преместят на севернокорейска подводница и да ги продадат на черния пазар. По време на разговора с висши офицери от пентагона Странкс ги предупреждава: „Ако ме нервирате ще ви изпратя Мохамед”. В смисъл, че ще изпрати ислямски терористи - последователи на пророка Мохамед.

В "Под обасада" 2,Under siege 2: Dark territory (1995) НАСА изстрелва в космоса свръхмодерен сателит с мощна унищожителна сила и с възможност за причиняване на изкуствени земетресения чрез лазерни лъчи. В проектиране то му участва инеженера Травис Дейн, уволнен заради странното си поведение. За отмъщение той с помощта на наемни войници, водени от бивш лейтенант в армията Бен. Двамата се запознават по време на операция "Пустинна буря" в Ирак. Те завземат пътнически влак и задържат пътниците за заложници. В същия влак пътуват двама бивши колеги на Травис, които са отоговорни за кодовете, акктивиращи спътника. Той ги заплашва, за да му предадат кодовете. Травис има широки връзки със Северна Корея и Арабския свят. След като овладява контрола над спътника той се обажда на свои арабски клиенти и им казва: „Здравейте, господа, как е времето прии вас, надявам се слънчево и прашно. Време е за шоу. Преди не повярвахте, че сеизмичните явления могат да бъдат изкуствено създадени, наблюдавайте Китай през следващите 10 минути.”, насочвайки сателита и обстрелвайки завод за химическо оръжие с хиляди жертви. Травис се обажда и на ръководството на Пентагонът, което е потресено от превземането на технологията, и пожелава превод на 50 млрд. Долара иначе: „С помощта нна Господ и Аллах и подходящият вятър ще унищожим Вашингтон и околностите му.”. Един арабски клиент се обажда и го моли срещу 100 млн. Долара да свали един самолет защото на борда му се намира бившата му жена. И той го изпълнява...

В пародията "Шпионирай трудно", Spy hard (1996) агентът WD40 (лесли Нилсън) получава инсртукция, че започва фазата "Цивилизованият свят е двойно застрашен". Мисията включва ликвидирането на садистичен и престъпен генерал на име Злобин, международен трафикант на оръжия. Той ги продава на Близкоизточни терористични организации. Злобин притежава открадната раекта, която предлага на терористи. Агентът разглежда снимките на генерала и на екрана се появява снимка на Злобин с Ясер Арафат и друга със Злобин и Саддам Хюсеин.
В лентата "Заличителят", Eraser (1996) лейтенант в полицията на ЛА Джон Кругер (Арнолд Шварценегер) е назначен да пази защитени свидетели във важни федерални процеси. Една от тези свидетели е служителка в оръжейна фирма, която разкрива, че фирмата произвежда свръхмодерна пушка, работеща с електромагнитни вълни и иска да я продаде на външни клиенти. Има опасения, че това оръжие може да попадне в ръцете на терористични групировки в арабския свят, застрашаващи сигурността на САЩ.

"Снайпер 3", Sniper 3 (2004) разказва за Томас Бекет, възрастен опитен снайперист мисли да се оттегли, но преди това му бива възлагана последна задача във Виетнам. Целта е ликвидиране на бивш пехотинец, все още живеещ там и един от големите трафиканти на оръжие и наркотици. Бекет пристига и открива, че този войник не е кой да е а негов близък приятел Нийл Финеган, смятан за мъртъв от 30 г. Но Бекет разбира, че възложената му мисия има други причини за ликвидирнето на Нийл, а иенно че вторият разполага с компроментираща информация за сенатор, кандидат за президент. Но каква е връзката тук с мюсюлманите – на Бекет е споменато, че издирваният Нийл има връзка с терористична ислямска групировка Ал Жамаа, на която той продава оръжие.

В "Мисия невъзможна 3", Mission: impossible III (2006) агентът Итън Хънт (Том Круз) работи усилено, за да залови контрабанден търговец на оръжие и ядрени технологии на име Оин Девин (Филип Симон Хофман, който снабдява терористични групировки в арабския свят като групировката Джихад. Девин е обвинен и че трансферира атомна технология от пакистан до Северна Корея. В агенцията, където работи Хънт се споменава иемто на един терорист Хадам Селим Бехар, който пътува до Шанхай за да се сдобие с атомен снаряд.

2 коментара:

Igelkotten Milli каза...

За да разведря малко този мрачен списък, ще спомена филма "Домино". Няма да го преразказвам сега, той излезе преди година, с участието на Мики Рурк и Кийра Найтли, които тъсят издирвани от полицията. По едно време наеха един странен специалист по взривове - афганистанец. Странен тип беше. В края на филма беше доста интересна развръзката по афганистанския въпрос...Гледай го...И после можеш да пишеш за филма, ако решиш.

natta каза...

Благодаря. Не знаех за този филм, ще го гледам непременно. Само че ми излиза, че е от 2005 г. Поздрав.