"Няма добър човек, няма лош човек. Има просто човек...". А.Чехов.

Свързвайки живота си с човек от друга култура ставам свидетел на насаждането на различни стереотипи за исляма, Близкия изток и Северна Африка. Убедена съм, че много други жени, омъжени за мюсюлмани са се сблъсквали понякога с негативизма на роднини, познати и не толкова познати. Някои от коментарите са просто абсурдни. За съжаление повечето хора формират мнението си за исляма въз основа на получената в медиите информация и от филмите. Или от чуто от трети страни. В киното ислямът е отразен едностранчиво. Нямам предвид, че филмите, в които има герой мюсюлманин са слаби или некачествени. Много от тях са с огромен бюджет и интересна драматургия. Но препратките към исляма, мюсюлманите и арабите са много тенденциозни (избирателни) или не почиват на определени факти, а са художествена измислица. Тези филми биват гледани с интерес от западните общества и от българското в частност и голяма част от представеното в тях се приема за чиста монета, а от частния случай се правят обобщения. Нека коментираме някои от тях...

Търсене в този блог

вторник, 5 януари 2010 г.

Митове за Близкия Изток

Съществуват и множество митове за арабския и ислямския свят. Започнат ли разговори на теми като Близък Изток и ислям често се проявява завидна некомпетентност. Тя се простира дори и до медиите, където често биват смесвани различни понятия, различни географски области, различни течения. Някои от най-разпространените митове са:

Близкият изток е синоним на арабския свят

Съвсем не. Афганистан, Иран, Израел и Турция са четири от страните в Близкия Изток, в които с изключение на палестинските араби в Израел, по-голямата част от населението не са араби.  Етнически Иран се състои в по-голямата си част от перси и кюрди. Населението на Афганистан са пущуни, таджики, узбекски и туркмени. Една четвърт от населението на Израел е арабско, а останалата част са евреи, макар и от различен произход. Населението на Турция се състои от турци и кюрди. Големи части от населението в арабските страни като Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт и Саудитска Арабия не са араби и се състоят най-вече от азиатски работници. не вярвате ли? Преди няма и три седмици във вечерната новинарска емися на Нова телевизия, медия с национален обхват, Афганистан беше наречен Арабска държава!
 
Всички араби са мюсюлмани

Не съвсем. Въпреки, че е точно да се каже, че всички арабски народи са, с изключение на Ливан, предимно мюсюлмани, трябва да се има предвид, че l Египет, който се състои е 80 милиона души има 9 милиона коптски християни. В Ливан населението е предимно мюсюлманско, но има и процент християнски деноминации  - маронити, гръцки православни, католици и протестанти, чийто брой варира между 25 до 30% от населението. Така е и в Сирия, където прозентът християни е между 11-12. Страните производителки на петрол са внесли огромен брой работници от Азия. Мнозина, като работници от Индонезия и Пакистан, са мюсюлмани.  Много от тях не са.
 
 Всички мюсюлмани са араби

Не е така. Това е може би най-голямата изненада за западняците, че по-голямата част от мюсюлманите не живеят в арабските страни. Въз основа на проучване на ЦРУ, 2007 най-многобройното население в мюсюлманските страни е както следва: Индонезия (202 млн. мюсюлмани), Пакистан (160 млн.), Индия (151 млн.), Бангладеш (125 млн.), Египет (72 милиона), Турция (71 млн.), Нигерия (68 милиона), Иран (64 милиона). Тези страни имат общ брой мюсюлманското население от 841 милиона, което превишава с почти коефициент три 330-те милиона мюсюлмани араби в 22-те страни от Арабската лига (приемаме, че палестинците също влизат в бройката).
 
Всички страни в Близкия изток са богати на  петрол

Не е вярно. Арабската лига включва 22 страни (включително и Палестинската автономия). В Близкия изток страните са повече от 30. От тях само една шепа - Саудитска Арабия, Ирак, Кувейт, Обединените арабски емирства, Иран, Либия, и в по-малка степен Оман - са основни производители на петрол. Някои други арабски страни и такива от Близкия изток има залежи на газ, но не в достатъчни количества, за да разчитат техните икономики основно на него.

Всички араби живеят в пустинята и яздят камили.
Истината е, че още от древността, та до османското владичество много от страните в Близкия изток са имали градове и села, в които е живяло населението. Само за справка Дамаск, столицата на Сирия, е най-старият все още обитаван град в света. Бедуинитие, традиционните номади, живеещи в шатри и отглеждащи камили са много по-малката част от населението в много близкоизточни страни. Камилите съвсем не са основно превозно средство навсякъде. Ще се изненадате ли ако ви кажа, че много араби никога не са се качвали на камила? Дори магаретата като превозно средство са рядко използвани в Сирия например, където има много развито земеделие, но земеделската продукция се обработва с трактори и се превозва с камионетки.

Днес съществува един арабски език
Официално да. Всъщност човек, учил книжовен арабски може да бъде разбран навсякъде в арабските страни, но дали той ще разбере конкретния диалект? Мисълта ми е, че често пъти за да бъде опознато дадено явление или традиция в конкретна арабска страна е нужно да се познава и самия диалект, за да не се изпада в недоразумения и невярна информация.
Днес с арабски букви пишат още и: иранците, афганистанците, пакистанците и азербайджанците без езикът, който ползват да е арабския.

Има и други трактовки за митовете относно Близкия изток, направени са няколко изследвания по въпроса, но смятам, че тези са най-фрапиращите и най-неверните.

Няма коментари: