"Няма добър човек, няма лош човек. Има просто човек...". А.Чехов.

Свързвайки живота си с човек от друга култура ставам свидетел на насаждането на различни стереотипи за исляма, Близкия изток и Северна Африка. Убедена съм, че много други жени, омъжени за мюсюлмани са се сблъсквали понякога с негативизма на роднини, познати и не толкова познати. Някои от коментарите са просто абсурдни. За съжаление повечето хора формират мнението си за исляма въз основа на получената в медиите информация и от филмите. Или от чуто от трети страни. В киното ислямът е отразен едностранчиво. Нямам предвид, че филмите, в които има герой мюсюлманин са слаби или некачествени. Много от тях са с огромен бюджет и интересна драматургия. Но препратките към исляма, мюсюлманите и арабите са много тенденциозни (избирателни) или не почиват на определени факти, а са художествена измислица. Тези филми биват гледани с интерес от западните общества и от българското в частност и голяма част от представеното в тях се приема за чиста монета, а от частния случай се правят обобщения. Нека коментираме някои от тях...

Търсене в този блог

понеделник, 8 март 2010 г.

Жените да си стоят вкъщи

С такава теза се оказва, че излизат голяма част от представителите на силния пол. Но не тези от Близкия Изток както обикновено се мисли, а навсякъде по света. Според проучване на Ройтерс. В него са включени анкетирани от всички контитенти. Резултатите сочат, че всеки 4-ти мъж смята така. В най-голям процент хората от Индия, Турция, Япония, Китай, Русия, Унгария и Южна Корея твърдят, че жените не трябва да работят. Това, че често се налага да съвместяват кариера и семейство се оказва непосилно за много жени. Което се доказва от все повече нарасналото търсене на работа на непълен работен ден. Едновременно с това се увеличава и броят на жените, избрали да бъдат домакини.
      Намирам тези факти за много важни с оглед на темите, които дискутираме тук. А именно образът на мюсюлманката, която не работи като на жената, която е безполезна, смачкана и скучна. Много често тя просто НЕ иска да работи. За нея семейството е от първостепенно значение освен това да се грижи за външния си вид и дома си. Разбира се на нея не й се налага да работи ако не иска защото обществото така е устроено, че мъжът е ДЛЪЖЕН да осигурява всичко на семейството си. В този смисъл си спомням какво ми каза веднъж един познат от Сирия - жал ми е за сирийските мъже. :-)
     И както се казва в статията:
"Така че, в крайна сметка се оказва, че феминизмът вече не е на мода. Все повече жени избират вместо да се надпреварват с мъжете, просто да се наслаждават на женствеността си. Без да се чувстват виновни от това. Защото времената се менят, нравите - също.

А по всичко личи, че сега настъпва епохата на самоуверените, хедонистично настроени жени, които са наясно какво искат и какви са пътищата за постигането му."

Честит 8 март на всички жени - майки, съпруги, приятелки, колежки, съседки.

Няма коментари: