"Няма добър човек, няма лош човек. Има просто човек...". А.Чехов.

Свързвайки живота си с човек от друга култура ставам свидетел на насаждането на различни стереотипи за исляма, Близкия изток и Северна Африка. Убедена съм, че много други жени, омъжени за мюсюлмани са се сблъсквали понякога с негативизма на роднини, познати и не толкова познати. Някои от коментарите са просто абсурдни. За съжаление повечето хора формират мнението си за исляма въз основа на получената в медиите информация и от филмите. Или от чуто от трети страни. В киното ислямът е отразен едностранчиво. Нямам предвид, че филмите, в които има герой мюсюлманин са слаби или некачествени. Много от тях са с огромен бюджет и интересна драматургия. Но препратките към исляма, мюсюлманите и арабите са много тенденциозни (избирателни) или не почиват на определени факти, а са художествена измислица. Тези филми биват гледани с интерес от западните общества и от българското в частност и голяма част от представеното в тях се приема за чиста монета, а от частния случай се правят обобщения. Нека коментираме някои от тях...

Търсене в този блог

събота, 27 март 2010 г.

Лекция в катедрата по арабистика

На 29 март 2010 г. в катедрата по Арабистика към СУ "Св. Климент Охридски" пред студенти от различни курсове се изнесе лекция на тема:

"100 години стереотипи - от грозния шейх до ислямския терорист"

със следното съдържание:

1. Значението на стереотипа.

2. Лошите на екрана се променят периодчно.

3. Основните стереотипи (за мюсюлманите - б.а).

4. Стереотипите след 11 септември.

5. Има ли надежда за промяна?

Благодарим нa студентите за проявения интерес, както и на преподавателите от катедра Арабистика доц. Галина Евстатиева и г-жа Мая Ценова за любезното съдействие!

3 коментара:

Igelkotten Milli каза...

А в колко часа?

natta каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
natta каза...

Пропуск. В 16.30. Заповядайте?